oktober 31, 2016

Recensie

Zorgpartners Midden-Holland, locatie Floravita te Boskoop

Sinds september 2016 zijn wij in het bezit van het Magisch Interactief Schilderij.Wij zijn bijzonder trots dat dit exemplaar bij ons op afdeling Irene 4 hangt.

Het MIS is een prachtig schilderij wat profielen van bewoners kan tonen, waardoor mooie interactie en gesprekken loskomen van de anders zo stille, teruggetrokken bewoners.

Het schept de mogelijkheid voor mantelzorgers, vrijwilligers, en verzorgenden om samen met een bewoner bij het schilderij in gesprek te raken over wat de mensen vroeger bezig hield.

Onze ervaring is dat er vaak directe herkenning is op wat de bewoners zien, soms is dat al de naam en geboorte datum die tot herkenning leid. Er komen enthousiaste verhalen los als mensen herkennen wat er wordt getoond. Dit kunnen familie foto’s zijn, maar ook oude plaatjes van bijvoorbeeld hobby’s, geboorte plaats, huisdier etc.

Er is buiten de profielen ook een dagritme wat de hele dag door getoond wordt, aangepast aan het ritme op de afdeling. Het MIS start in de ochtend om 08.00 uur en laat de zonsopkomst zien als start van de dag. Als er niets gedaan wordt met het MIS blijft het zijn dagritme volgen en als er een profiel is afgespeeld , valt hij automatisch terug in het dagritme. Aan het einde van de dag ,om 22.00 uur , schakelt het MIS van zelf uit.

Daarnaast kan er van alles toegevoegd worden voor algemeen gebruik, zoals oude polygoon journaal, muziek, spelletjes, oude series, video’s wat de bewoners kan prikkelen tot activiteit en vermaak.

Familie levert de profielen aan , direct bij illi Engineering, zij zorgen op afstand dat alles wordt ingevoerd en aangepast. Dit is een enorme plus punt, omdat er te weinig tijd is voor de zorg om dit er bij te regelen. Zo hoeven wij alleen te zorgen dat we het Mis inzetten als het nodig is.

De kast waar het MIS zich in bevind is goed in de muur verankerd, er zijn geen losse onderdelen wat bewoners stuk zouden kunnen maken. Het oogt huiselijk en het is heel gebruiksvriendelijk.

Kortom het MIS is een ware toevoeging voor de zorg om de bewoners een zinvolle dagbesteding te geven en ook de mens achter de dementie te zien.